Biografisch traject

voor jongeren

De levensfase tussen 14 en 21, 21 en 28  jaar zijn  de twee fasen waarin er het meeste gebeurt in een levensloop. Je identiteit ontwikkeld zich; je vraagt je af; wie ben ik? Welke keuze’s wil ik maken? Wat is voor mij belangrijk? Vanuit de ontwikkelingspsychologie weten we dat het belangrijk is dat je jezelf kent met kwaliteiten en valkuilen. En dat een duidelijk toekomstperspectief helpt om richting te geven. Door middel van een biografisch traject zetten we jou in beeld; wat zijn jouw interesses? Hoe maak je keuze’s? Wat past bij jou als mens? Waar wordt jij blij van? 

De juiste keuze bestaat niet. Het gaat erom dat jij de keuze maakt die bij jou past en betekenis geeft aan de manier waarop. Je kunt een keuze maken voor een studie, wat nog niet hoeft te betekenen dat je de rest van je leven hetzelfde beroep hoeft uit te oefenen. Sterker nog; mijn oude medestudenten van mijn studie sociologie doen allemaal iets anders. Het gaat erom dat jij je goed voelt bij de plek waar je gaat studeren en een interesse hebt in de inhoud van een opleiding. 

Verhaal 1: P.

P. (24) heeft door verslaving op jonge leeftijd geen school kunnen afmaken. Hij vindt zijn huidige werk niet leuk en weet niet wat hij wel graag doet en wat de mogelijkheden zijn.

Verhaal 2: G.

G. (21) is twee keer gestopt met een studie. Ze is hoogbegaafd, heeft een vwo diploma en het lukt haar niet in de structuur van de universiteit te werken. Ze heeft al enkele keren een burn out gehad.

Biografisch traject
voor jongeren

De methode ziet er als volgt uit;

Individueel traject:

  • In het eerste gesprek  maken we kennis met elkaar en brengen we in kaart waar jij staat in het leven.

  • De vier opvolgende gesprekken zijn hetzelfde als bij het Jezelf in het vier velden traject, waarbij we jou in beeld zetten.

  • Tussen de gesprekken door krijg je diverse opdrachten mee naar huis die passend zijn bij jouw levensvraag. 

Hoe liep het af?

P. kwam erachter dat zijn passie is om met gehandicapten te werken. Hij doet nu een leer werk traject bij een welzijnsorganisatie. G. kwam erachter dat ze rust en structuur nodig heeft. Haar passie ligt bij alternatieve geneeskunde. Ze is aan het onderzoeken of zijn als 21 jarige natuurgeneeskunde kan studeren bij een commerciële instelling.

levensverhaal-in-beeld-logo_coaching_biografiek_studiekeuze_loopbaan_carriere_header2_1200x500px-3
Wat zijn de kosten?

Levensverhaal in Beeld biedt jongeren tot 28 jaar de mogelijkheid aan om het 4 velden traject en een aanvullende keuzetest te volgen.

4 velden traject (tot 28 jaar)

475,-
  • 6 gesprekken van een uur
  • Inclusief notitieboek

Extra studie- en loopbaankeuzetest

250,-
  • Inclusief nabespreking
Is er vanuit een organisatie vraag om met vastgelopen jonge mensen een traject in te zetten?

Een biografisch traject werkt goed bij jonge mensen die niet weten hoe ze verder moeten, tegen een burn out aanlopen of vastzitten in een keuze voor studie maken. Het werkt om met een groep te zijn; elkaars verhaal wordt herkend en erkend en ze helpen elkaar om verder te komen. 

Als docent heb ik ervaring met het biografisch werken met deze doelgroep. Als ontwerper van educatie kan ik een traject op maat ontwerpen voor jouw organisatie. Ook het biografisch werken met docenten, die werken met jonge mensen, behoort tot de mogelijkheden. Zie voor meer informatie: leraar in beeld (link naar leraar in beeld).

Wil je meer informatie of een afspraak maken?

Neem vrijblijvend contact op!